När marsvin får ungar

Finns det något sötare än marsvinsungar? Det kan vara roligt att få en kull med marsvinsungar, men det är samtidigt mycket att tänka på. Här kan du läsa om vad som är viktigt när ett marsvin får ungar.

information om marsvin

Bra att veta när marsvin får ungar

Om man ska para sin hona med någon hane bör man först tänka ut vad man ska göra med ungarna. Man bör helst redan veta att det finns köpare till dem. Ett marsvin brukar få mellan 3-4 ungar, men kan få upp till 6 stycken! Första kullen brukar vara lite mindre.

När kan ett marsvin bli parad?

Honan är brunstig i ett dygn ca var 14:e till 16:e dag och det är alltså bara då som hon kan bli befruktad av en hane. Innan parningen uppvaktar hanen honan genom att gå runt henne och kuttra samtidigt som han vickar på rumpan. Man brukar kalla denna parningsdans för "rumba". Om man lånar en hane kan man låta dem bo i samma bur under 3-8 veckor för att öka chanserna att hon blir dräktig. Om hon är brunstig går hon med på att paras, men är hon inte det så säger hon tydligt ifrån genom att springa ifrån, hugga efter honom eller kissa på honom när han försöker para sig med henne. Ibland lyckas det på första parningen, men ibland kan det behövas flera parningar innan hon blir dräktig.

Honan får inte vara för gammal

Honan får inte vara äldre än 7 månader när hon första gången paras eftersom hennes bäcken växer ihop vid den tiden och detta kan göra att ungarna inte kan komma ut under födseln. Detta kan innebära mycket allvarliga och livshotande problem. Honan blir dock könsmogen redan vid 5-6 veckors ålder, men man bör vänta med att para henne tills hon är ca 5 månader. Hon måste vara i god kondition och inte överviktig när hon paras. Hanen bör vara minst 4 månader innan han används i avel.

Risk att marsvinet blir dräktigt igen

Redan efter mindre än 2 timmar efter förlossningen börjar honan en ny brunstcykel och det är viktigt att honan och hanen i god tid har separerats innan förlossningen så hon slipper att bli dräktig under tiden hon diar sina ungar. En hona som fått en kull innan hon är 7 månader kan bli parad tills hon är 3-4 år. Hanar kan paras så länge han orkar betäcka, d.v.s hela livet ut.

Hur länge är marsvinet dräktigt?

Ungarna föds efter ungefär 59 och 72 dagar (genomsnitt 67 dagar). Det är längre tid om hon får en liten kull och tvärtom, mindre tid vid stor kull. En dräktig hona får en enorm mage som sticker ut på båda sidor, ofta fördubblas hennes vikt. Vid 6 veckor kan man känna fosterrörelser om man känner med handen på hennes mage. Marsvin bäddar inte något bo till sina ungar och det är därför svårt att veta exakt när de föds. Kom ihåg att ge mycket c-vitamin under denna tiden, en dräktig hona behöver äta dubbelt så mycket c-vitamin när hon är dräktig!

Så brukar en förlossning hos ett marsvin gå till

En okomplicerad förlossning burkar ta ca 30 minuter. Honan krystar ut en unge i taget, oftast med 5 minuters mellanrum. Under krystvärken böjer hon huvudet mellan benen och drar fram ungen. Sen tvättar hon ungen noggrant och biter av navelsträngen innan det är dags för nästa unge att komma ut. När alla ungarna är ute brukar honan äta upp några eller alla moderkakor. Tyvärr är det vanligt med dödfödslar hos marsvin. Men de flesta ungar överlever trots allt. Dessa ungar föds fullt utvecklade, med päls och öppna ögon.

Ungarna brukar dia mellan 3-4 veckor, men kan äta fast föda som t.ex. hö redan första dagen. Dock brukar det ta några timmar innan mjölken rinner till hos mamman och ungarna kan börja dia. Ungarna väger mellan 60 - 110 gram beroende på hur stor kullen var. Det är bra om man har en köksvåg hemma och kan väga ungarna varje dag. De kan gå ner i vikt de första dagarna, men sen är det viktigt att de ökar i vikt hela tiden, ungefär 5 gram per dag. Om de inte ökar i vikt får du hjälpa genom stödmatning.

Hur ser man skillnad på könen?

För att veta vilket kön ungarna har får man titta på deras könsöppning. Det kan vara lite svårt att se skillnad om man är ovan. Honornas kön ser ut som ett stort "Y" medan hanarnas kön ser ut som ett litet "i".

När kan marsvinsungarna skiljas från sin mamma?

Efter 4 veckor måste man separera mamman och systrarna från bröderna eftersom de kan bli könsmogna redan då och det är dumt att chansa att ha dem ihop längre. Bröderna kan man sätta ihop med pappan eller en annan vuxen hane. Att sätta ihop en hanunge med en vuxen hane brukar inte vara några problem. Istället kan ungen få lära sig hur man ska sköta sig och det är därför bra om man kan behålla ungarna tills de är minst 6 veckor. Då har de hunnit lära sig allt och dessutom är de inte så beroende av sin mamma längre innan de flyttar till sitt nya hem.