Marsvinsbeteende

Marsvin har också ett kroppsspråk som är roligt att lära sig! Deras beteende har många olika former och här har jag försökt att beskriva några av deras vanligaste beteenden.

information om marsvin

Vad betyder marsvinets beteende?

Vickar på rumpan och kurrar

När ett marsvin uppvaktar ett annat marsvin så vickar den på rumpan, går lite i cirklar samtidigt som den kurrar. Det är precis så här som marsvinshanen uppvaktar en hona, men eftersom marsvin ofta bor i en bur tillsammans med en kompis av samma kön, brukar de uppvakta varandra istället. Så det är alltså helt normalt om två honor eller två hanar uppvaktar varandra!

Hackar tänder

Hos marsvin finns det två olika sorters tandhackande. Om ett marsvin känner sig hotad hackar den tänder samtidigt som den spänner sig och burrar upp pälsen. Det här betyder att den vill jaga bort andra marsvin.

Det andra tandhackandet är när marsvinet hackar lite med tänderna samtidigt som den maler med underkäken från sida till sida. Marsvinet är inte heller spänt i kroppen när de gör så här. Detta beteende betyder att marsvinet är otåligt och vill till exempel att man ska servera maten snabbare!

Sträcker på sig och gäspar

Ett marsvin som sträcker på sig och ibland också gäspar samtidigt är ett tecken på att marsvinet mår bra och känner sig trygg.

Lufthopp

Ett marsvin som mår bra och är på gott humör kan göra roliga hopp. Ofta kan de hoppa rakt upp och rotera 180 grader innan den landar igen. Ofta är det yngre marsvin som gör detta.

Tokrusar i cirklar

Om man släpper ut marsvin så de får springa fritt på golvet kan de börja tokrusa runt i cirklar. De ser helt galna ut och springer bara runt och runt tills de tröttnar. Detta betyder att marsvinet mår jättebra, den är så glad att den har fått komma ut och vill springa av sig all överskottsenergi.

Boxning med nosarna

Ett sätt att kommunicera med varandra kan vara genom att boxas med nosarna. Oftast är det unga hannar som tuffar till sig och boxas lite med varandra.

Tramp

Marsvin som har låg rang i flocken kan om de känner sig hotade börja trampa med bakbenen och frambenen är stilla.

Slicka någon annans öra

Ibland kan man se att ett marsvin slickar ett annat marsvins öra. Detta gör den i ett försök att säga att den vill vara vän med det marsvin som den slickar på, ungefär som ett bevis på vilken bra vänskap de skulle få ihop.

Resa ragg

När ett marsvin reser ragg, antingen över hela kroppen eller i nacken är det för att imponera. Att visa testiklarna för någon annan brukar vara ett hotbeteende, men kan även vara ett frieri.

Noskontakt

För att kontrollera flocktillhörigheten sniffar marsvinen sin nos mot någon annans nos.

Förstelning

Marsvin är ett flyktdjur, d.v.s. de flyr hellre vid fara än går till attack. Men innan de flyr iväg så blir de förstelnade som en staty när de observerar och lyssnar var det är för fara på gång. De tror nog att de är osynliga om de inte rör sig en millimeter!