Marsvinsbur och övriga tillbehör till marsvin

Här kan du läsa om tips när du planerar att köpa marsvinsbur och övrig utrustning såsom burspån, matskål, vattenflaska och marsvinshus.

information om marsvin

Vilken marsvinsbur ska man köpa?

När man ska köpa en bur skulle jag rekommendera att man köper en bur som har en slät botten om det går att välja. Vissa burmodeller har slät botten medan andra kan ha räfflad botten, men av egen erfarenhet är det svårare att hålla en mönstrad botten ren då det är mycket svårare att få bort beläggningar efter marsvinets kiss.

Vad ska man lägga på botten i marsvinsburen?

Det mest vanliga är att man har kutterspån på botten i buren. Det suger upp kiss och marsvinen tycker det är mysigt att gå och ligga på det. Sågspån och kutterspån är inte samma sak. Kutterspånet är mjukare, dammar inte lika mycket och luktar inte lika mycket kåda. Om man vill kan man lägga gamla tidningar under spånet, men jag tycker det är både bättre och lättare att inte ha några tidningar. En tidning super visserligen åt sig kiss, men den torkar aldrig vilket medför att när man städar buren får man i så fall rulla ihop en blöt och äcklig tidning.

Har man ingen tidning är det väldigt enkelt att städa buren då man bara tar en spade och skyfflar upp antingen allt spån och gammalt hö eller bara tar det som är äckligt, tex i burens hörnen där de har sin toalett. Jag upplever att det dessutom luktar mindre från buren om man inte har en tidning i botten. När man städar buren är det som sagt bra att använda en spade. Ett tips är att köpa en sån som man har till kattlådor. Med den är det smidigt att skyffla ner allt burinnehåll i en påse och sedan eventuellt rulla ihop tidningen som man också lägger i påsen.

Matskål och vattenflaska

Matskålen är bra om det är en tung keramikskål som inte kan tippa eftersom de sitter ofta med framtassarna på kanten när de äter.

Bäst är att köpa en vattenflaska och inte ha vatten i en skål. Vattnet i skålen blir fort smutsigt och tar dessutom extra plats i buren. Det är viktigt att byta vatten varje dag och då och då göra rent flaskorna noga så inte alger bildas.

Ska man använda höhäck till marsvin?

En del marsvinsägare använder höhäck i buren. Höet ligger då inte på burgolvet och kommer inte i kontakt med kiss som gör det oätligt för dem. Dock finns det som alltid både för- och nackdelar med saker och höhäcken har medfört att marsvin blivit skadade då de hoppar upp i höhäcken och då de är betesdjur är det ingen naturlig ätställning de får om de äter från en sådan. I naturen äter de växter m.m. som ligger på marken och behöver då inte böja huvudet uppåt för att äta. En sådan ätställning kan leda till att de förstör sin nacke och rygg.

Var ska man då ha höet? Om man lägger höet i en liten hög på burgolvet kommer höet ganska snabbt bli utspritt och marsvinen kissar och bajsar i sitt hö. Jag själv har en extra skål i buren där jag lägger höet ovanpå. Då har jag märkt att marsvinen inte sätter sig mitt i högen när de äter och den kommer upp lite från golvet. På så sätt håller sig mitt hö lite fräschare lite längre.

Hus till marsvinet

En viktig sak att ha i buren är ett hus, helst ett till varje marsvin! I naturen vill marsvinet dra sig tillbaka till sitt jordhål och det som bäst motsvarar det är en sovlåda i trä som man lätt tillverkar själv. Ibland hör man att folk säger att marsvin inte ska ha något hus det första halvåret för att det då blir skyggt eftersom den gärna ligger därinne. Detta håller jag inte med om. Jag tycker att det bästa skyddet för ett marsvin är att antingen bygga ett enkelt hus själv till dom eller så kan man sätta upp en hylla i buren.

Det gör man lätt genom att sätta en träskiva eller liknande som vilar på burunderdelen. Där under kan de känna sig trygga och de ser vad som händer i och utanför buren. Dessutom är det lätt att plocka upp dem än om de varit inne i ett hus. Jag har själv sett att marsvinen lättare blir tamare på detta sätt, men att de samtidigt får sin trygghet då de känner att de har tak över huvudet!

Var ska marsvinsburen stå?

Placera buren i ett rum där det är mest familjeaktivitet, t.ex. köket eller vardagsrummet. De gillar när det händer något och folk rör sig i rummet. Rummet ska vara ljust och dragfritt med en stabil temperatur mellan 18-24 grader. Undvik att ha buren i direkt solljus då det blir för varmt för dem där.