Marsvinsljud

Marsvin är pratglada djur och har en mängd olika läten. Har man haft marsvin ett tag så känner man igen ljuden och vet vad de betyder. Här har jag försökt att beskriva några av de vanligaste ljuden hos marsvin.

marsvinsljud och vad de betyder

Tjut/pip

En lång, genomträngande pipton som betyder att de vill ha mat. Oftast tjuter alla i kör för att få din uppmärksamhet. Detta läte har utvecklats enbart för människan, det är inget ljud som vilda marsvin gör.

Utdraget pip

Ett gällt, svagt och utdraget pip är klagorop från något marsvin som känner sig trängd av de andra. Tyvärr finns det ofta ett underkuvat marsvin i flocken som de andra är mer elaka mot.

Kurr/kutter

Dovt kurrande ljud. Detta ljud betyder att någon hotar en annan eller så kan det vara hannarnas friarljud till en hona undertiden som han stryker runt henne. Samma kurrljud kan förekomma när honor vill visa sin dominans över en annan hona. Kurr kan ytterligare betyda tillfredsställelse, t.ex. som ett tack om de får något gott att äta. Till sist kan ett svagt kurrande höras när de är ute på golvet och vill hålla kontakten med varandra, ungefär att -här är jag, var är du?

Hacka tänder

Man kan säga att det finns två olika sorters betydelse när ett marsvin hackar tänder. Om ett marsvin känner sig hotad och vill skrämma bort en rival så hackar den tänder samtidigt som den burrar upp pälsen och spänner kroppen. Men det finns också en annan sorts tandhackade. Detta kan tex vara när du sitter vid buren och marsvinen undrar lite vad du ska göra. Då kan de gå fram mot dig samtidigt som de hackar tänder och kanske maler lite med underkäken. Då är kroppen inte spänd utan avslappnad. Det här är inget negativt ljud utan skulle kunna översättas med att de är otåliga på att något ska hända. De kanske misstänker att du ska ge dom något och tycker att du kan snabba på lite och visa vad det är de ska få eller vad som ska hända.

Skrik

Om de blir rädda eller känner smärta hörs ett högt, långt utdraget skrik från dem.

Fågelsång

Detta är ett läte som inte alla marsvinsägare kommer att få höra, men har man väl hört det så vet man vad som menas med fågelsång. Detta läte låter som om man har en kanariefågel i rummet, men som låter väldigt högt, nästan i nivå med en brandvarnare. Det är ett högt kvitter som kvittrar konstant utan att göra uppehåll. Detta ljud kan man höra i skymning eller väldigt sent på kvällen.

Går man fram till buren så brukar ljudet tystna och marsvinet sitter istället och hackar tänder. Går du därifrån så börjar det igen och brukar hålla på i några få minuter. Vad det betyder vet jag inte säkert, jag har själv inte lyckats leta reda på svaret. Men vad jag vet så är det någon form av varningssignal. Jag har ett marsvin som brukar sjunga någon gång i månaden, de andra har aldrig gjort det.