Marsvinsmat

Det är viktigt att ge marsvin nyttig och bra mat. Här får du veta mer fakta om hö, pellets, grönsaker, vattenflaska och saltsten som man kan ge till marsvin.

Vad äter marsvin?

Hö och pellets till marsvin

Marsvins basföda är hö och det måste alltid finnas färskt hö i buren! Ungefär 80 procent av deras föda består av hö, resten är fördelat på kraftfoder och grönsaker.

Tänk på att välja ett kraftfoder av bra kvalitet annars kan marsvinet bli sjukt. Bäst är att hela tiden endast ge pellets. Man ska undvika att ge fröblandningar då marsvinen blir onödigt tjocka av detta vilket de inte mår bra av. Skulle marsvinet bli överviktigt så är det viktigt att inte dra ner på hömängden utan istället maten. Höet behöver de nämligen för att deras matsmältning ska fungera och att deras tänder ska slitas så de inte blir för långa.

Köp gärna ängshö till dina marsvin. Detta hö är mest näringsrikt till skillnad från t.ex. hö som man ger till hästar. Men har man inte möjlighet att köpa ängshö så går vanligt hö bra också. Halm ska de inte äta, utan det kan man ha i buren så de kan få ligga på det. Halm är de rester som blivit kvar då man tröskat ut fröna vilket innebär att det inte innehåller samma näringsämnen som hö. Kontrollera också att höet som du köper inte har börjat mögla. Mögligt hö blir marsvinen sjuka av. Även hö som dammar är inte bra att ge dem. Det är tecken på att det är gammalt.

Man kan inte ge sina marsvin hösilage på grund av den syrlighet som det har, men också på grund av farliga bakterier som ibland kan finnas i hösilage (hästar t.ex. vaccineras för att kunna äta av det).

Marsvin behöver hö dagligen, även på sommaren. Om man har möjlighet att ha sina marsvin ute i en utebur i trädgården är det viktigt att även då ge hö dagligen. Många tror att hö inte behövs på sommaren då djuren äter gräs. Men det är helt fel! Hö behöver marsvin dagligen, annars kan de få diarré eller så kallad trumsjuka som kan leda till döden.

Marsvin behöver C-vitamin dagligen

Marsvinet liksom människan kan inte bilda c-vitamin som hos andra djur. Man måste därför tillföra c-vitamin till deras kost dagligen. Den c-vitamin som finns i maten (pellets kan vara c-vitaminberikade) räcker inte för dem. Avsaknad av c-vitamin kan leda till skörbjugg, bakbensförlamning och i värsta fall dödsfall. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin vilket betyder att vitaminen inte kan lagras i kroppen.

Många zoo-affärer brukar vilja sälja brustabletter som man ska lägga i deras vatten. Men detta är onödiga pengar man lägger på tabletter eftersom c-vitaminet snabbt försvinner i vattnet. Enklast och billigast är därför att ge c-vitaminrika grönsaker tex gräs, klöver, vitkål, persilja, apelsin m.m. Ungar och dräktiga honor behöver extra mycket c-vitamin! Tänk på att ett hastigt foderbyte kan göra att de får kolik eller dåliga magar, t.ex. om man plötsligt börjar ge dem massor med gräs. Man ska därför introducera nya saker genom att börja ge i små mängder så magarna hinner vänjas.

Grönsaker och frukt m.m. som marsvin gillar att äta

Det är bra att ge en varierad kost av frukt och grönsaker och inte ge samma sak varje dag. Från naturen är såklart gräs jättebra att ge. Både gott och nyttigt då det innehåller mycket c-vitamin! Men tänk på att börja ge dem lite i taget så deras magar hinner att vänjas. Maskrosblad och grodblad gillar marsvin också. Något annat som är mycket uppskattat är en gren med löv på från något fruktträd t.ex. äpple eller plommon. Dessutom så äter de av all bark från grenen vilket är ett bra tidsfördriv och sliter lite på deras tänder!

Här har jag tagit upp några av de vanligaste frukterna och grönsakerna som man brukar ge marsvin.

Kål:

Det finns en mängd olika kålsorter (savoy-, spets-, vit-, grön-, röd-, blom-, bryssel-, sallads-) och alla är nyttiga och billiga. Marsvin brukar gilla kål, men tänk på att de kan få ont i magen om de får för mycket. Bäst är att vänja marsvinen vid lite kål i taget. Det som är bra med kålsorter är att de innehåller lite fett och energi och mycket vatten. Grönkål är den kålsort som innehåller mest c-vitamin.

Morötter:

Morötter är bland det vanligaste folk brukar ge marsvin. Marsvin tycker det är gott och de är billiga att köpa. Dock innehåller morötter inte så mycket c-vitamin som marsvin behöver. Att enbart ge morötter räcker därför inte. Morötter innehåller dessutom mycket socker vilket gör att stillasittande marsvin som har lätt för att gå upp i vikt kan bli tjocka.

Sallad:

Sallad är ingen bra c-vitaminkälla utan den innehåller istället nästan bara vatten. Men marsvin älskar sallad och man kan ge det som godis till dem.

Paprika:

Paprika är nyttigt då det innehåller c-vitamin. Gul paprika är nyttigast, men tänk på att inte ge för mycket paprika då detta är en syrlig grönsak vilket kan orsaka munsvamp hos vissa marsvin.

Apelsin och clementin:

Apelsin och clementin är också syrliga och kan därför också orsaka munsvamp hos vissa marsvin om de ges i för stor mängd. Vissa marsvin tycker att de är såpass syrliga att de ryggar tillbaka när de ska nosa på dem innan de vågar börja äta, medan andra marsvin älskar det direkt. Både apelsin och clementin är nyttiga och innehåller ganska mycket c-vitamin.

Äpple och päron:

Både äpplen och päron är ytterligare några frukter som är syrliga som i stor mängd kan orsaka munsvamp hos vissa marsvin. Både äpple och päron är nyttiga frukter, men innehåller inte så mycket c-vitamin. Däremot är det något som marsvin verkligen brukar gilla att äta!

Gurka:

Gurka ger man bara för att det är gott till sina marsvin. De älskar gurka! Men den innehåller nästan bara vatten och inte mycket c-vitamin. Så gurka ska man bara ge som godis till sina marsvin.

Broccoli:

Broccoli brukar marsvin gilla och den innehåller mycket c-vitamin. Man kan ge både blombuketterna och stammen till marsvinet. För att broccolin ska behålla alla nyttigheter ska den ges rå till marsvinen. Har den kokats så har allt nyttigt försvunnit.

Tomat:

Tomater innehåller inte mycket c-vitamin, men marsvin tycker det är jättegott! Dock är tomater syrliga och kan därför orsaka munsvamp hos vissa marsvin om man ger för mycket.

Melon:

Marsvin älskar melon, det är sött och gott! Nätmelon innehåller ganska mycket c-vitamin, men alla melonsorterna innehåller ganska mycket c-vitamin.

Banan:

Banan innehåller mycket socker och energi, samt även en del kalcium. Bör inte ges i för stor mängd, då den inte innehåller så mycket kostfibrer.

OBS!! Giftigt för marsvin!:

Avocado, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber, lökväxter, överdosering av spenat, råa bönor, gullregn och idegran.

Vattenflaska eller vattenskål till marsvin?

Vatten är bäst att ha i flaska istället för att ha en skål i buren. Vattnet i vattenskålen blir fort smutsigt. Det är viktigt att man byter vattnet varje dag och då och då gör rent flaskorna noggrant. Nappflaskorna tål dock inte att kokas, till skillnad från nappflaskor till barn, så smälter plasten.

Behöver marsvin saltsten?

Vissa personer hävdar att det alltid ska finnas saltsten i buren. Dock är detta lite kontroversiellt då vissa andra personer varnar för att marsvinen kan få njursten av detta.

Viktigt angående marsvinsmat

Anledningarna till att marsvin kan få tandproblem är ofta felaktig kost. De äter för fiberfattig kost och inte tillräckligt med hö som ska vara deras basföda. Det är därför viktigt att de inte får för mycket av pellets, knäckebröd och grönsaker.

Undvik att ge gnagarblandning som foder. Detta kan de få som godis ibland bara. Eftersom de äter all denna goda mat först så får de inte i sig tillräckligt med hö vilket gör att deras kindtänder växer för mycket. Läs mer om tänder under avsnittet Klor och tänder.