Marsvinsraser och färger

Det finns många olika marsvinsraser, men alla raser är inte så lätta att få tag i. Är man intresserad av att köpa renrasiga marsvin är det bäst att kontakta en uppfödare som har just den rasen. Vanliga djuraffärer säljer nästan alltid blandraser, men de har ju sin charm de också!

information om marsvin

Fakta om marsvinsraser

Marsvinsraser delas in i strävhåriga, släthåriga och långhåriga raser. Samtliga raser finns i många olika färger och teckningar.

Nedan följer en kort beskrivning om varje ras från de tre huvudkategorierna.

Strävhåriga marsvin

Abessinier

Abessinier är samma sak som virvelmarsvin. Ett virvelmarsvin ska ha åtta virvlar på bakkroppen i två rader om fyra stycken, samt en virvel på vardera skulderblad. De ska också ha en ordentlig man och punkfrisyr och pälsen på kinderna ska stå ut. Pälsen ska vara så sträv och tät som möjligt. Hanar har oftast grövre päls än honor. Ett virvelmarsvin kan finnas i flera olika färger, men vissa färger gör att pälsen blir mer sträv. En mörkare färg brukar göra den mer sträv och ljusa färger ger en mjukare päls. Ett virvelmarsvins temperament skiljer sig något från de släthårigas då de är mer livliga och nyfikna.

Rex och Teddy

Dessa två marsvinssorter ser nästan likadana ut, men är konstigt nog inte släkt med varandra. Rexen kommer England medan Teddyn kommer från USA. Båda har en päls som är tät, sträv och som växer rakt ut. Rexen har en tendens att få lite strävare päls. När de föds har båda raserna lockig päls, men den pälsen fäller de och den blir sträv. Hanar har oftast grövre päls än honor. Pälsen får inte ha några virvlar eller platta partier på kroppen.

Korthåriga marsvin

Self

Self betyder att marsvinet endast har en färg. De godkända färgerna vid utställningar är: Beige, Black, Buff, Chocolate, Cream, Golden, Grey, Lilac, Red, Saffron eller White.

Nonself

Nonself betyder att marsvinet är tecknad i något mönster. Det finns åtta olika godkända teckningsmönster. Dessa är: Himalaya, Dalmatiner, Roan, Brindle, Sköldpaddemönstrad & vit, Sköldpadde- mönstrad, Dutch och Agouti & Argente.

Crested

Crested är ett släthårigt marsvin, men har en virvel i pannan. Crested finns i antingen enfärgad (Self) eller tecknad (Non-self). Det finns några olika varianter på crested-marsvin. En engelsk crested är enfärgad med en crest i samma färg som den övriga kroppsfärgen. En amerikansk crested har en crest i avvikande färg.

Satin

Satin betyder att marsvinet har tunnare hårstrån som gör att pälsen glänser mer. De finns i flera färger och både med och utan virvlar.

Satincrested

Satincrested är ett satinmarsvin som har en crest. Då den har ett satin-anlag är pälsen skinande och glansig. En satincrested är godkänd i alla standardfärger.

Långhåriga marsvin

Sheltie

En Sheltie har en lång, slät päls med kort päls på huvudet. En vuxen Sheltie har så lång päls så det bildas ett släp efter den. Den får inte ha några virvlar.

Satin sheltie

Ser ut som en sheltie men satin gör att pälsen får en extra glans.

Peruan

En Peruan har en lång päls som växer i fel riktning, d.v.s. växer fram över huvudet så den får en lång lugg. Pälsen är tät och det är nästan svårt att se vad som är bak och fram på marsvinet. En Peruan har också två virvlar på bakbenen, men dessa döljs ofta av all den långa pälsen.

Coronet

Coronetter har lång slät päls men med en virvel i pannan.

Alpaca

En Alpaca ser ut som en lockig Peruan. Pälsen växer alltså framåt vilket gör att luggen hänger ner över ansiktet. Den har också två virvlar på bakdelen som döljs av den långa pälsen när marsvinet blir äldre. En Alpaca har en speciell päls som är sträv, tjock och ser ut som ull. Morrhåren och pälsen på magen är lockig.

Texel

Ser ut som en lockig Sheltie, d.v.s. den har ingen lugg eller virvlar. Pälsen är precis som hos Alpacan, sträv tjock och ser ut som ull. Texeln kommer från att man parade Sheltie med Rex.

Merino

En Merino ser ut som en lockig Coronet, dvs den har en crest i pannan.