Att skaffa marsvin

När man väl har bestämt sig för att köpa marsvin är det några saker man ska tänka, tex vad man ska titta på för att se om marsvinet är friskt. Likaså behöver man bestämma hur många marsvin man ska ha, vilka kön man ska välja osv. Här hoppas jag att du får svar på dina sådana frågor!

Att köpa sitt första marsvin

Att köpa sitt första marsvin

När man köper marsvin från en djuraffär eller en uppfödare är det några saker som man bör titta på innan man bestämmer sig för att köpa det. Vanligtvis brukar marsvinsungar som man köper vara mellan 6-8 veckor vilket gör att de är lätta att fostra och göra tama. Tänk bara på att köpa ett marsvin som inte är skyggt och rädd, läs mer om detta under avsnittet Hur tama blir marsvin ?

Man bör också se till att marsvinet som man köper är ett friskt djur. Titta på pälsen att den är glansig och ren, tänderna ska inte vara för långa och det ska inte ha bettfel d.v.s. att framtänderna ska mötas. Ögonen ska vara pigga och klara. Om marsvinet kliar sig väldigt mycket är det ett varningstecken på att den har ohyra. Det är inget farligt, men man måste tvätta den med ett speciellt schampo som finns att köpa i djuraffärer. Det kanske inte är så roligt att det första som man får göra är att tvätta sitt lilla marsvin med schampo som ska verka i några minuter innan man sköljer ur det för att sen upprepa proceduren. Ohyra är vanligt att de får och det kommer från höet och smittar mellan andra marsvin.

När du kommit hem med ditt nya marsvin så behöver marsvinet lugn och ro. Det är bra om du har fått med dig lite burmaterial från buren i affären som kan läggas i den nya buren. På så sätt kan marsvinet känna sig lite tryggare när den känner igen lukten. De första timmarna är det bra om buren får stå i fred eftersom det är mycket nytt för marsvinet som gör att den kan känna sig rädd. När du ser att marsvinet börja röra på sig och undersöka sin bur kan man försöka klappa den försiktigt. Gör inga hastiga rörelser, då kan det ta längre tid innan marsvinet känner sig trygg. Märker man att den inte är rädd så kan man prova att lyfta upp marsvinet i sin famn.

Hur många marsvin ska man ha?

Om man ska ha marsvin så ska man ha fler än ett marsvin. Marsvin är nämligen flockdjur och trivs inte att sitta ensamma i en bur. I marsvinens naturliga miljö så lever de i flock med 8-10 medlemmar och får de en kompis i buren så blir marsvinen mycket gladare och piggare.

Om man har ett ensamt marsvin så blir husse eller matte deras flockmedlem och blir då ofta väldigt tama. Men det räcker inte att de får sällskap när husse eller matte kommer hem från skola, aktiviteter eller jobb. Vill man sitt marsvin eget bästa så ska de därför ha en kompis. Många tror att om man har flera marsvin så blir de inte lika tama, men det stämmer inte! Två eller som jag har, sju marsvin kan bli väldigt tama också! Det handlar nog om vilken personlighet marsvinet har som du köper och hur mycket man umgås med sina marsvin.

Vilket kön ska jag välja?

Det bästa är om du skaffar två honor eller två hanar eller en hona och att du låter kastrera en hane. Om du redan har ett äldre marsvin är det inte säkert att det accepterar att en yngre marsvinskompis flyttar in i buren. Till en början kan de bråka tills de har hittat sina roller, men det finns ingen garanti att de blir vänner ändå. De är som människor, vissa personer passar man helt enkelt inte ihop med. Att sätta ihop två honor kan då vara lika svårt som att sätta ihop två hanar. Tänk också på att två marsvin kräver en större bur än ett ensamt djur! Har de för liten plats kan det vara orsak till att bråk uppstår.

En sak som man bör tänka på innan man skaffar två hanar är att man antingen skaffar två unga hanar (under 3 månader) samtidigt så att de kan växa upp med varandra eller så kan man skaffa en ung och en äldre hane samtidigt. Sätt aldrig ihop två vuxna hanar som inte känner varandra utan att först testa om de trivs med varandra. Två unga hanar (under 3 mån) som tex. är bröder eller en vuxen hane och en ung hane, tex. far och son brukar därför gå bra ihop. Har man tänkt att ha fler marsvin än två stycken så ska man bara ha en hane med andra honor, det går inte att ha två hanar tillsammans med honor.

Hanar kan lukta mer, eftersom alla djur som är hanar markerar revir, även marsvin. Dock upphör detta nästan helt om man kastrerar sin hane. Honor blir mindre och luktar inte lika mycket som okastrerade hanar.

Första gången marsvin träffas

När du ska sätta ihop marsvin som inte träffats förut måste de träffas på neutral mark, dvs. ett golv där ingen av dem varit förut. Då luktar det inte den enes lukt, alltså har ingen av dem rätt att försvara sitt revir = mindre risk för slagsmål. Fungerar det bra ihop på golvet kan du prova att sätta ihop dem i en bur. Ett annat knep är också att ta parfym på händerna och sedan klappa båda marsvinen innan de träffas. Då luktar de likadant ett tag. Man kan också prova att klappa båda marsvinen så de får den andras lukt på sin päls.

I början kan det vara lite slagsmål. Detta är naturligt eftersom de gör upp om rangordningen. Men de ska inte skada varandra! Det kan hända att ett av marsvinen rycker bort päls på det andra marsvinet genom att picka på ryggen. Detta ska dock upphöra relativt snabbt, annars får man sära på dem. Om de biter eller rivs så att det börjar blöda måste du sära på dem och försöka hitta ett annat par eller byta ut en av dem. Om det ena marsvinet är vuxet och aldrig träffat något annat marsvin förut, kanske det inte trivs alls med andra marsvin efter att ha levt ensam så lång.

Hur tama kan marsvin bli?

Marsvin är väldigt sociala djur och blir lätt tama och tillgivna. Det handlar förstås också om hur mycket tid man lägger ner på dem. Umgås man med dem, ger dem godis, pratar och klappar dem så kan vilket marsvin som helst bli tamt. De som är väldigt skygga behöver bara mer tid för att få förtroende för dig. Men något som jag tycker är viktigt är att om du har möjlighet att välja rätt sorts personlighet på marsvinen så ökar dina chanser ofantligt mycket för att få ett tamt marsvin. Ett marsvin kan bli så tamt att de kan springa upp i din famn när marsvinet får springa fritt på golvet! De kan slänga sig på buren och tjuta när du går förbi i hopp om att du ska ge dem något gott. Kort sagt de har stora personligheter för att vara så små djur.

Redan hos uppfödaren eller i djuraffären så kan du se vilken personlighet ett marsvin har. Det är dock svårt att se detta på små ungar. Därför är det bättre att köpa ett marsvin som är lite äldre, just därför att lättare att se om marsvinet är nyfiken och orädd eller skygg och rädd av sig. Men små marsvinsungar är ju så otroligt söta, så det är ju svårt att inte falla för dem i affären! Första gången jag köpte ett marsvin så satt mitt marsvin under höet i sin bur. I affären så sa de att detta var normalt när de var små ungar, men nu i efterhand så förstår jag att jag skulle valt ett annat marsvin. Hon blev aldrig så tam som de andra marsvinen, (dock slutade hon med att krypa under höet!). Därför ska man välja med omsorg vilket marsvin man vill ha, man ska ju trots allt ha detta lilla husdjur i flera år!

Storlek, vikt och ålder

Marsvin blir vanligen mellan 5-7 år gamla och ett vuxet marsvin väger mellan 800 gram till 1,5 kg. Honor brukar väga lite mindre än hanarna. Storleken på kroppen varierar lite mellan honor och hanar. Honor blir ca 20 cm långa medan hanar blir aningen större, ca 30 cm.