Fakta om marsvins klor och tänder

Marsvins klor och tänder växer hela tiden och därför behöver du se till att de inte blir för långa. Här får du veta mer om hur man klipper klor och vad man ska tänka på när det gäller tänderna på marsvin.

information om marsvin

Klippa klorna på marsvin

Marsvinens klor växer hela tiden och behöver klippas regelbundet. Ungefär varannan eller var tredje vecka brukar vara bra att klippa litegrann. Skulle marsvinen få för långa klor så kan de vrida sig så att tårna viker sig vilket gör att de får ont i tassarna.

När man klipper ska man klippa lite i taget och se till att man inte klipper i pulpan. Pulpan är ett blodkärl som finns inne i klon. Den varierar i längd beroende på marsvinets ålder, men också på hur ofta man klipper. Den blir nämligen längre och längre om man slarvar med att klippa. Har marsvinet ljusa klor är det lätt att se vart den slutar och man klipper några millimeter ifrån puplan.

Skulle man råka klippa lite i pulpan så rycker marsvinet till och ger ifrån sig ett litet pip. En liten bloddroppe brukar komma från klon också. Men det är inte värre än så för dem ifall man missbedömmer vart pulpan slutar. Har marsvinet väl fått för lång pulpa så kan man klippa ofta och väldigt nära pulpan, då drar den nämligen sig tillbaka lite. Klorna på bakbenen växer fortare än klorna på frambenen.

Sköta om tänderna på ditt marsvin

Likaså marsvinens tänder växer hela tiden. De har två stora kraftiga framtänder upptill och två nedtill. Förutom framtänderna så har de ett stort antal kindtänder som sitter långt in i munnen och som är väldigt svåra att se utan speciella redskap. Dessa tänder är nödvändiga för att tugga och mala maten och är av stor betydelse för marsvinet och deras matsmältning.

Det är viktigt att marsvin alltid har tillgång till fräscht hö. De äter hö dygnet runt och det är detta slitaget på tänderna som behövs för annars växer de och blir för långa. Man kan också då och då ge dem pinnar från t.ex. fruktträd som de får gnaga av barken på. Ibland kan man också ge dem knäckebröd som också slipar ned tänderna naturligt, men det är inget som sliter ned tänderna så bra som hö.

Om marsvin inte äter tillräckligt mycket fiberrik föda (hö och gräs) så slits inte deras tänder tillräckligt mycket. Det är lätt att se om framtänderna har blivit för långa, men det är omöjligt att se kindtänderna. Framtänderna används för att bita av saker med, men kindtänderna är de tänder som maler sönder maten. Om dessa tänderna blir för långa uppstår problem då den vinkel som käkarna bildar mot varandra och de vinklar tänderna bildar mot varandra blir fel. Bara en del av kindtandens yta slits eftersom tänderna inte längre passar perfekt ihop med varandra. Vassa kanter på tänderna uppstår då som skär in i kinden och tungan vid varje tugga. Detta är såklart väldigt smärtsamt och marsvinet väljer att äta mat som går lätt att tugga vilket förvärrar problemet då tänderna växer ännu mera. Till slut är det så smärtsamt för marsvinet att äta att den slutar att äta.

Om marsvinet blir felaktigt utfodrat och får för långa kindtänder så kan det hända att någon eller några tandrötter i underkäken trycks ut genom underkäken och bildar en stor böld där. Det är tandroten till kindtanden som fortsätter att bygga upp tanden underifrån, trots att kindtanden inte är kvar på sitt rätta ställe. Om man röntgar bölden kan man se tänder i bölden eftersom roten fortsätter att bilda tandmaterial. Bölden och processen innan bölden uppstått är väldigt smärtsam för marsvinet och tyvärr så brukar inte problemet lösas helt, även om man opererar bort bölden. Har ett marsvin någon gång drabbats av tandproblem så kommer tanden aldrig bli helt bra igen, även om man ändrar kosten. Tyvärr så kommer problemet att komma tillbaka. Hur ofta problemet kommer att uppstå är lite beroende på hur allvarligt tandfelet var, men man kanske måste uppsöka veterinär allt mellan en gång per år till en gång per månad.

Förebygg genom att ge mycket hö, lagom med grönsaker, lite pellets och ingen gnagarblandning till dina marsvin så slipper de utsättas för detta!

Hur viktig kosten är kan du läsa mer om under avsnittet Marsvinsmat

information om marsvin

Sköta om pälsen på marsvin

Marsvinens päls kan man borsta ibland om man vill med en mjuk borste. Men det är egentligen bara långhåriga marsvin som kräver daglig pälsskötsel. Därför måste man veta att man har tid till att sköta en sådan päls innan man skaffar sig ett långhårigt marsvin. Ibland kan marsvinen börja klia sig onormalt mycket. Då har de med största sannolikhet drabbats av ohyra. De små djuren kan vara svåra att se när man tittar i pälsen då de är mycket små. De kan se ut som små grå prickar i pälsen och i hårbotten eller som små vita maskar som kryper omkring. Det är lätt att få bort sådan ohyra genom att bada marsvinen med ett speciellt schampo när man har upptäckt det. Den ohyra som drabbar marsvin kan inte smitta andra husdjur eller familjemedlemmar, men smittar däremot till andra marsvin.

information om marsvin

Motion för ditt marsvin

Marsvin har lätt för att bli tjocka om de sitter i sin bur hela dagarna utan att få motion. Därför är det bra om de får komma ut lite varje dag och springa på golvet. Har man möjlighet kan man göra en inhängnad lekhage till dem. Där kan de vara i timmar för det är så roligt att utforska kartonger och pinnar som man lägger ut. Glöm inte att lägga dit en hög med hö och en vattenskål om de ska vara där en längre stund. Har man inte möjlighet till att ha en lekhage så är det ändå viktigt att att de får springa ute i rummet, men tänk på att se till att sladdar och skrymslen och vrår är marsvinssäkrade. Ett av mina marsvin hittade ett hål så hon kunde hoppa in bakom köksskåpen. Det behövdes en kofot för att få fram henne igen.

information om marsvin

Bada ditt marsvin

Marsvin behöver egentligen inte bada marsvin, men får de t.ex. ohyra så måste man bada dem i ett speciellt schampo för att bli av med ohyran. Det är lättast att bada marsvinen i handfatet, men tänk på att marsvin har något högre kroppstemperatur än oss människor så vattnet är lite varmare än ljummet. Efter badet så brukar de frysa så då är det extra viktigt att man torkar det noga, först med handduk och sen lite med hårfön. Efteråt är det bra om de får springa löst på golvet en bra stund så pälsen är torr när man sätter tillbaka dem i buren. Ett marsvin får nämligen inte vara blött och sättas i buren för då blir de lätt förkylda som senare kan övergå i lunginflammation.

När man badar marsvinen i handfatet brukar de gilla att stå med bakbenen i handfatet och att du håller dem med ena handen och tvättar med andra. Om man badar för att att de har fått ohyra så är det viktigt att vara försiktig vid huvudet. Man måste bada huvudet vid ohyra, men de får inte få ner vatten i lugnorna. Vid ohyra använder man ett ohyreschampo som finns att köpa i djuraffärer eller på Apoteket. Om de ska bada av andra anledningar så kan man använda ett milt barnschampo eller ett schampo som är till för katter och hundar.